2/12/2016

Sõbrapäevaks kallimaga Pariisi - no mis saaks veel parem olla!


Jesss, jesss, jess! Me sõidame Meelisega sõbrapäevaks Pariisi! Ma olen juba idee tekkimise ajast nii ärevil olnud. Ma olen küll Pariisis käinud aga lihtsalt nii äge on see, et ma saan sinna Meelisega koos minna ning just sõbrapäeval. Mis oleks veel romantilisem? Ühtlasi on Pariis seni ka mu lemmik suurlinn.

Reisi eelarveks on meil planeeritud maksimum 250€ ja jep Belgiast startides saab sellise summaga käidud (ja tegelikult saab ka Eestist minnes odavalt asju aetud). Aga kuidas siis ikka ainult 250€ kogu tripp, kahele inimesele? Panin siis kirja kõik planeeritud kulud ning leheküljed, mis võivad teile kellegile ka ehk kasuks tulla. Pluss natuke ideid omast kogemusest, et kuidas saaks odavamalt reisida. Ma olen nõus pigem kõik piletid ja bronnid ette tegema ning kõiksugu vajaliku infoga end varustama kui et ma peaksin nende kahe päeva jooksul mõtlema kuhu ja kuidas. Siis tahaks nautida, sest kaks päeva lähevad ikkagi väga kähku.
NB!Postitust hakkasin ammu kirjutama ning vahepeal on plaanid ntks transpordi osas muutunud, kuid jätan kõik info alles. Äkki on kellegile kasu :) 

Transport. Pariisi liiklus on lihtsalt täielik peavalu ning seetõttu oli meie esimene plaan minna rongiga. Plussiks on see, et see on isegi kiirem ja odavam viis. Rongid leiab üles täiesti edukalt google mapsi abiga, sest kui paned sisse marsuudi ning valid ühistrantsport siis ta näitab isegi ära mis firma rong vms see on. Nimele klõksates viskab  enamasti kohe nende kodulehele
- Brüssel-Pariis-Brüssel rongi pilet kahele 80€ (alla 25 noored on odavam kui üle 25)
- Belgia nädalavahetuse rongi pilet kahele 28€. Ehk sõida reede-põhapäev jooksul palju tahad.
- Metroo ühe korra pilet Pariisis on 1,7€, arvestasin et no jämedalt max 5 korda sõidame sellega kuskile. Kahe peale teeb see 17€
PS! BRONNI RONGI PILETID PIKALT ETTE!
Meiega juhtus see, et eelnimetatud hinnad olid nädala möödudes kolmekordistanud ning otsustasime seetõttu minna ikkagi autoga. Maa ei ole pikk - kuskil 400km üks ots. Auto planeerime jätta hosteli ette ning linnas liikuda ikkagi metorooga ning jalgsi. Küttekulu tuleb umbes sama, mis algselt planeeritud rongi piletid.
- Kui soovid Eestist Pariisi lennata soovitan vaadata pileteid Tallinn/Riia-Brüssel Ryanair lendudele. Ma olen saanud ühe otsa kuskil 20€ (käsipagas aind)  kui valida hinna järgi lennukuupäevi mitte kuupäevade järgi. Brüsselist läheb rong otse Pariisi. Tuleb odavam kui osta lennupilet otse Pariisi.

Majutus ja turistitamine. Tahame hoida tripi kulud võimalikult madalad. Ma näen, et ma pigem olen kuskil odavas hostelis (mis on siiski korras ja puhtas) kui maksan tsirka 200€ ühe öö eest hotellis. Võit on 170€ ja selle eest kannatab juba mingi uue väikse tripi teha!
- Hostel umbes 33€ öö  + hommiku söök kahele 7€ (f1 hostel, kesklinnas paar kilti väljas). Valisin hosteli siit. Seal on igasugu odavamaid hosteleid kui ka hotelle. Ma näiteks liitusin tasuta nende kliendiprogrammiga sest kui vähemalt aastas korra bronnid neilt midagi siis koguneb punkte millega saad soodust. Eelmisel korral ööbisime ka f1 taolises hostelis ja väga viis oli sellise hinna eest.
- Eiffeli torni 2 piletit 29€, need on siis lifti piletid, millega saab tippu välja. Eelmisel korral läksin trepist (kuni 2 korruseni saab) sest pileti järjekord lifti jaoks ja liftijärjekord ise olid nii pikad. Seekord tahaks ikka tippu ja sp tasub pilet enne bronnida siit. Teatud ajal talvel, nagu praegu, ei saa pileteid ette osta. Küll aga hooajal saab. 

Söök ja muu. Eelnev on kõik kokku umbes 192€. Jääb veel 60€ söögiks või muuks, sest tegelikult on söök nii kui nii igapäevane kulu hoolimata sellest kas oled reisil või kodus,
- Minnes ostame mingeid puuvilju, saiakesi vms pähkleid kotti. Ilmselt teen endale ka salatit kaasa. Ei pea ju kolm korda päevas kuskil restos sööma. Ning sellega hoiame ka palju aega kokku sest jõuame sinna umbes lõunapaiku ja autos aega süüa küll.
- Okei laupäeva õhtusöögi teeme ilmselt kuskil restoranis või mõnes niisama hubases ja armsas kohas.
- Hommikusöök juba arvestatud hotelli maksumusse ehk hommiku korralikult kõhud täis!
- Päeva peale saab jällegi puuvilju, salatit vms süüa. Sellised pikad saiakesed, kus on juustu, vorsti, salatit või mis iganes tahad vahel, maksavad umbes 3 euri kanti ja need on üüratud! Mina neid süüa ei saa aga Meelis sööb kindlasti rõõmuga.
- Veel teadmiseks, et kui tellite kuskil restos/baaris või muus söögikohas kohvi siis Prantsusmaal üldiselt on leti hind, laua hind ning välisterassi hind ehk järjest kallimaks läheb olenevalt sellest kui kaugele kohvi tuuakse. Ma tean naljakas, eks. Eelmine kord tegime apsu, et maksime 14€ kohvi eest sest tellisime selle välja endale. Seest leti äärest oleks saanud kuskil 3 euroga..
- Õhtuks/ööseks oleme juba tagasi Hasseltis ja saab ühikas einestada.

2012a Pariisis Eiffeli toornis (2korrus ehk alla poole torni peal)

Mida me teha või näha plaanime?
Kuna meie aeg on piiratud ja ei tahaks päris sihitult ringi kõndida siis otsisin ka välja mingid monumendid või kohad, mida võiks külastada. Iseasi on muidugi kui palju me neist läbi jõuame käia aga vähemalt on mingi nimistu (koos aadressidega) olemas, millest vajadusel lähtuda.


Cathedral of Norte-Dame de Paris. Tegemist on väga kauni katetraaliga, mis paikneb kanali ääres ning seal on ümberingi erinevad laadad ja armsad kohvikud. Ehtne turistilaks aga see on üks kaunimaid kohti, mida olen külastanud ja viiks Meelise ka hea meelega sinna. Piletit seal pole. Samuti mäletan, et seal ümber oli palju kunstnikke, kes viie minuti ning 5-10€ eest sust naljaka karikatuuri joonistavad.
Eiffel tower. Ma arvan, et see valik ei vaja kommenteerimist :) Lifitiga tippu noorte pilet (kuni 26a) on 14,50€
Sainte-Chapelle - Holy Chapel. Jälle üks kaunis ajalooline kirik/katedraal.. Pole käinud, pole näinud. Tundub piltide järgi ilusas kandis ka. 
Avenue des Champs-Elysées. aka üks kõige ilusamaid avenüüsid üldse!! Seal asub ka trumphi kaar, mis on kasutusel kui ma ei tea mitme realine ringtee, kus ei olnud minuarust ei ühtegi reeglit. Täielik kaos, mis oli omatmoodi huvitav. 
The Louvre Museum. Kes ei teaks siis igasugu filmidest kuulsat Louvre muuseumi koos selle suure klaaspüramiidiga. Pole varem seal käinud aga väga sooviks minna. Töötutele tasuta (ma ei kujuta ette kuidas sa tõestad võõramaalasena, et sa oled töötu). Muidu pilet 15€. Tasuta saaks siis läheks sisse ka muidu piisaks väljast nägemisest ka. 
Palace of Versailles. Me ei ole veel kindlad, kas minna sinna või mitte. Eks kohapeal selgub, et kas meile piisab ühest päevast ringi tatsamisest või tahame pühapäeva veeta ka linna avastades. Pilet on seal 15€.
Kas teist on keegi Pariisis või selle ümbruses käinud? Või on plaanis minna? Kuidas meeldis ning mida soovitaksite?

2 kommentaari:

  1. Natukene hilja küll, aga lihtsalt teadmiseks, et Pariisis (ja ka paljudes teistes suurlinnades) on muuseumid (sh ka Louvre) alla 26-aastasele EU kodanikule tasuta! :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. kusjuures ei ole hilja :P Me ei jõudnud sinna muuseumi või pigem otsustasime ajanappuse tõttu mitte minna seekord. Otsustasime, et sõidame pigem mõni nädalavahetus üheks päevaks tagasi ja pühendame päeva sellele muuseumile. Nii, et aitäh vihje eest, tuleb kasuks :)

      Kustuta

Mirell Põllumäe. Toetab Blogger.