3/20/2016

Amsterdam


Hello, hello jah! Külastasime eile Meelisega Amsterdami. Päris reisiks seda vist nimetada ei saa sest ausalt öeldes sai meil päris kiirelt sellest linnast küllalt ning tulime tulema. Miks? Sest tänaval on rahvamassis liikumine sama kui öösel kuskil Tallinna ööklubis. Lihtsalt liiiiiiiga palju inimesi. Autoga ei liigu seal kesklinnas üldse mitte kuskile ning jalagi põrkad koguaeg kellegiga kokku ja iga paari sekundi tagant ajab mingi jalgrattur su peaaegu alla. Muidugi on selline möll ainult kesklinnas või nii öelda turismi alas kuid samas kuhu mujale sa seal väga ikka lähed? Lühikesel inimesel, nagu mina, on eriti raske seal rahvamassis midagi imetleda ja vaadata ka. Mis me aga selle lühikese aja jooksul seal tegime?
Näiteks käisime seksi muuseumis, mis paikneb ühe suhteliselt populaarse ning rahvarohke tänava ääres. Tänavast ja sellest möllust seal ma pilti ei teinudki, sest seal oli väga raske kuskil seisma jääda ilma, et sa kellelegi ette ei jääks. Ja me olime ju seal tegelikult väljaspool turismi hooaega. Aga seksimuuseumist. Noh selline päris huvitav väljapanek oli seal. Peamiselt pildid või esemed mis on seotud seksiga, igasugu ajastustest ehk suures hulgas pornograafilisi pilte. Meie jaoks oli kõige huvitavam hoone ise, mis oli selline kitsas Amsterdami tüüpi maja, kus jooksib trepid risti rästi läbi maja ning osaliselt oli katus ka klaasist. Muuseumis ise oli tegelikult väga kitsas, mitte väike aga just kitsas, ning näiteks ühte ruumi me ei külastanudki sest seal oli nii pikk järjekord ning me ei ole just erilised järekorras passijad. Kuigi peale muusemi läksime meie lemmik räpsutoidukasse KFC sööma ning ootasime toidu tellimise järjekorras 40min... ise näjast nõrkemas. Aga kfc kana on lihtsalt ootamist väärt ning ega seal mujal väiksem järjekord ei olnud. 


Amsterdamis on tõesti absoluutselt igalpool kanalid. Kohati meenutas natukene Veneetsiat mulle. Kuigi arhidektuur on muidugi täiesti teine aga just need kanalid. Veneetsia oli kõvasti räpasem ka. Aga samamoodi oli Amsterdamis hästi palju väga kitsaid tänavaid, nagu Tallinna vanalinnas, mis oli kohvikuid täis. Enamasti ikka 420 kohvikud ehk kohvikud kus siis ilmselt saad ennast pilve tõmmata. Kuigi ma usun, et tavaliselt on see turistide must-have koht kuhu minna siis meil ei olnud absoluutselt mitte mingit isu neid kohvikuid külastada. Lihtsalt me nägime tänava peal nii palju sassis inimesi, kes ei jaganud ööd ega matsu ning see vaatepilt oli lihtsalt vastik. Ning kanepi haisu olid kõik tänavad niigi täis. Turistile kohaselt külastasime me mingeid turistidele mõeldud poode, kus ka otseloomulikult oli võimalik osta kõike kanepi sisaldusega, alustades pulgakommist ning lõpetades jäätisega. Ja muidugi kuulsad Hollandi juustud. Maitsesin neid järgi ka, päris head olid.


Ja siis me lihtsalt kõndisime. Kuskil mööda kanali ääri, kus olid lihtsalt elumajad ehk seal ei olnud palju inimesi ning sai rahulikult kõndida ning ümbrust vaadata. Iseenesest on Amsterdam ilus linn. Huvitavad majad ning ägedad paat-majad, meeletul hulgal jalgrattaid ning vanu hooneid. Aga just see pool sassis turistidest kubisev rahvamass ei olnud tore. Kuigi mul oli sada asja planeeritud, et mis selle päevaga seal Amsterdamis läbi käime ja ära teeme siis tegelikkuses tulime õhtul suht varakult juba ühikasse tagasi sest lihtsalt see melu väsitas ning häiris. Ütleks, et Amsterdam on pigem koht kuhu minna suurema pundiga pidutsema vms. Paarina ringi uudistamiseks ei ole see meie jaoks just parim valik. 


Ja enne koduteed muidugi kohustuslik Starbucksi tiir. Ma lihtsalt arrrrmastan nende Mocha? kohvi. Ma igakord unustan, mis selle nimi on aga see on siis kohv koos šokolaadiga. Umbes nagu statoilis pakutav kohvikakao, mis on ka samuti üpris hea. Ja vahest harva kui starbucksi satun siis see on täielik must-have kohvi elamus minu jaoks. Muidugi saab absoluutselt iga kord nalja nende nimede üle, mis topsidele satuvad. Seekord olin Mirell'i asemel Mireili, mis ei olegi kõige rohkem mööda. Lemmik on siiani ikkagi Pariisis saadud Grey nimi, millest ma siiani aru ei saa, et kuidas nii mööda kuulda sai. Meelisest sai aga Maileys. Ps siin on lihtsalt igalpool niiiiii palju ilusaid kommi, šokolaadi, kookide, smuutide, puuviljade ja ma ei tea mille veel, väljapanekuid, et ma tahaks ennast pooleks süüa. Eestis väga tihti ei näe selliseid kohvikuid kui siin pool euroopat. Näiteks hetkel isutab mind Hasselti kohvipoes pakutav bounty milkshake, mille ma nii tahaks ära proovida :P
Väsinult tagasi ühikas. Ma ausalt öeldes täitsa natuke magasin autos, sest selline energia langus tekkis seal Amsterdamis. Õnneks aga ei olnud sinna sõit mingi eriline pikk reis, sest ühikast oli sinna alla 200km ainult :P Kokkuvõtlikult ütleks, et väga ilus linn agaaa meid sinna tagasi küll miski väga ei kisu. Maainimesed nagu me oleme, eelistaks natukene rohkem ruumi enda ümber. 

2 kommentaari:

  1. Elasin pool aastat Hollandis ja käisin Amsterdamis vist umbes viis-seitse korda. Esmamulje oli sarnane, aga mida rohkem käisin, seda rohkem sain aru, kuhu mitte minna (just see kesklinn oma seksimuuseumi ja coffee shopidega) ja avastasin palju ilusamaid kohti. Jalutamiseks ongi hea Prinsengrachti ja Keisergrachti äärne, seal on hea rahulik. Muuseumiteplats on küll kesklinnast veidi kaugemal ja ka suht turistikas, aga ülimõnus koht, lisaks on muuseumid sellised, millele Eestis konkurenti ei leia. Ja seal kandis on ka suur Vondelpark, mille ääres on n-ö rikkurite rajoon, kus on põnev ringi jalutada.
    Ma soovitan sul küll korra veel seal ära käia, aga siis kiiresti turistikast kesklinnast eemale sõita!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Meile jäi ka selline mulje, et ilus linn aga tuleb otsida selliseid vaikseid ja meelepäraseid kohti. Sest tõesti hooned ja need kanalid olid minu jaoks niii ilusad. Me tegelikult natuke jalutasime ka kuskil elumajade vahel, kanali ääres, väga mõnus oli. Aga eks see olegi nii, et need turistimagnetid on liiga üle paisutatud. Näiteks minu üks lemmikkohte on Londonis üks vaikne spot suurte majade vahel, kus oli meeletult lilli, sisehoov oli pmts väike tiik ning seal oli mõnus kohvik vee peal. Jaaa täielik vaikus :D

      Kustuta

Mirell Põllumäe. Toetab Blogger.